Σκάκι Ιστορία

Το Σεπτέμβριο του 2003 η Διοίκηση του Πανιωνίου Γ.Σ. εγκρίνει την δημιουργία Σκακιστικού Τμήματος. Το νεουδρυθέν  τμήμα γίνεται δεκτό στους κόλπους της Ε.Σ.Ο. και την μεταγραφική περίοδο του Οκτωβρίου του 2003 ενισχύεται με ικανούς αθλητές οι οποίοι είχαν αγωνιστεί σε άλλες ομάδες σε επίπεδο Β’ Εθνικής.

Η ομάδα αρχίζει να αγωνίζεται το 2004 από την Β΄τοπική κατηγορία και παρότι δεν διαθέτει ουσιαστικά έδρα  πραγματοποιεί επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες και έτσι εξασφαλίζει την άνοδο της στην Α΄τοπική. Το σοβαρό πρόβλημα ενός χώρου λειτουργίας για το νέο τμήμα αντιμετωπίζεται το 2005 με την αρωγή του κ. Θανασά, Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης που παραχωρεί αίθουσα για την στέγαση του. Έτσι αρχίζει να κάνει και τα πρώτα της βήματα η σκακιστική ακαδημία του συλλόγου.

Στο πρωτάθλημα η ομάδα τερματίζει δεύτερη στον όμιλο της και αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την άνοδο στην Γ΄Εθνική. Το Σεπτέμβριο του 2005 σε αγώνα μπαράζ η ομάδα επικρατεί του Σ.Ο. Μπίκου Ηλιούπολης με 6-4 και κερδίζει πανηγυρικά την άνοδο στην Γ΄Εθνική κατηγορία.

Το 2006 αποτελεί σπουδαία χρονιά για το τμήμα που ενισχύεται μεταγραφικά με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες και πλέον η ακαδημία του ξεκινά με νέες φιλοδοξίες αφού στελεχώνεται με εξαιρετικούς προπονητές, τον Ομοσπονδιακό Μέτρ Νίκο Μενδρινό και τον Γκράντ Μέτρ Γιάννη Νικολαίδη που αγωνίζεται στην Εθνικής Ελλάδος.

Στο φετινό πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής η ομάδα συνεχίζει τον μικρό άθλο της αφού θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη άνοδο της αυτή τη φορά στην Β΄Εθνική σε αγώνα μπαράζ που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006 με αντίπαλο τον Σ.Ο. Πετρούπολης.

Στις σπουδαίες δραστηριότητες πρέπει να αναφέρουμε την διοργάνωση του Σχολικού Πρωταθλήματος Νέας Σμύρνης τα δύο τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Ο.Ν.Α.,την εκμάθηση Σκακιού στα Δημοτικά Σχολεία και συγκεκριμένα στα 7ο,15ο,5ο,8ο από αθλητές της ομάδας, και φυσικά την συμμετοχή του Πανιωνίου σε όλες τις Νεανικές Διοργανώσεις της Ομοσπονδίας.

Σημαντικές στιγμές

Οι δύο συνεχείς άνοδοι που πέτυχε η ομάδα στο σύντομο χρόνο παρουσίας της στο σκακιστικό χώρο. Η κατάκτηση της 3ης Θέσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα από το Στεφανή Αλέξανδρο.

Συμμετοχή το 2007 στο final four του κυπέλλου Αττικής.